09 آوریل

نشت مایع مغزی نخاعی

نشت مایع مغزی نخاعی

در نتیجه نشت مایع اطراف مغز از طریق سوراخی در قاعده جمجمه،  نشت مایع مغزی نخاعی یا Cerebral spinal fluid leak اتفاق می افتد. این مایع می تواند از گوش یا بینی خارج شود و این مورد بستگی به محل آسیب به استخوان قاعده جمجمه دارد. در ادامه قصد داریم به علائم، تشخیص و درمان نشت مایع مغزی نخاعی اشاره کنیم.

علائم نشت مایع مغزی نخاعی

بیمارانی که برای این عارضه به پزشک مراجعه می کنند معمولاً از خروج مایع شفاف و همانند آب که معمولاً از یک سوراخ بینی یا یک گوش خارج می شود، شکایت می کنند. میزان خروج مایع با کج کردن سر به سمت جلو یا با زور زدن، افزایش می یابد. از دیگر علائم و نشانه ها می توان به سردرد، اختلالاتی در بینایی و کاهش شنوایی اشاره نمود.

نشت مایع مغزی نخاعی

نشت مایع مغزی نخاعی

نشت مایع مغزی نخاعی به دو نوع تقسیم می شود. گاهی اوقات نشت مایع مغزی نخاعی بدون هیچ دلیل خاصی رخ می دهد و به این نوع خود جوش گفته می شود. ولی گاهی نشت مایع مغزی نخاعی در نتیجه یک آسیب و ضربه به سر اتفاق می افتد. معمولاً این نوع از نشت مایع مغزی نخاعی در نتیجه آسیب به سر، جراحی و یا وجود تومور در ناحیه سر و گردن اتفاق می افتد.

کلینیک جراحی سر و گردن MOH تشکیل شده از یک تیم متخصص و با تجربه ، با حضور دکتر صالح محبی ، دکتر شباهنگ محمدی و دکتر محمد محسنی که در زمینه ی جراحی تومور قاعده جمجمه ، تومورهای سر و گردن و سایر جراحی های مرتبط فعالیت دارند. جهت هر گونه هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۸۱۱۴۵۳۳ تماس حاصل فرمایید. همچنین برای ارتباط با کلینیک می توانید به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید.

تشخیص نشت مایع مغزی نخاعی

در ابتدا مجموعه ای از آزمایشات و معاینات فیزیکی صورت می گیرد. در اغلب موارد بینی بیمار با اندوسکوپ بررسی می شود. معمولاً از بیمار خواسته می شود تا برای دقایقی به سمت جلو خم شود تا میزان افزایش نشت مایع بررسی شود. اگر میزان مایع به قدر کافی باشد می توان آن را برای بررسی های بیشتر به آزمایشگاه فرستاد. به این ترتیب می توان از نوع مایع اطمینان حاصل نمود. آزمایشات تصویربرداری مانند سی تی اسکن و ام آر آی برای بررسی نقایص جمجمه سر صورت می گیرد.

درمان نشت مایع مغزی نخاعی

درمان این عارضه می تواند به صورت دارویی یا جراحی باشد. معمولاً در قدم اول، درمان محافظه کارانه پیشنهاد می گردد. بدین منظور یک تا دو هفته استراحت در تخت برای بیمار تجویز می شود. از بیماران خواسته می شود که تا جای ممکن از سرفه کردن، عطسه کردن و بلند کردن بار سنگین خودداری کنند. همچنین برای بیمار ملین تجویز می گردد.

جراحی برای درمان این عارضه معمولاً زمانی صورت می گیرد که درمان های سنتی موفقیت آمیز نباشند. دسترسی برای اصلاح آسیب به قاعده جمجمه به دو صورت اندوسکوپیک و یا جراحی باز صورت می گیرد. در طول این جراحی با قرار دادن مواد خاصی سعی در بستن سوراخ ایجاد شده در قاعده جمجمه می کنند. این مواد خاص می تواند بافت از دیگر اعضای بدن فرد و یا استفاده از مواد مصنوعی باشد. بعد از جراحی پک های بینی برای بستن راه بینی قرار داده می شوند و یک هفته بعد از جراحی برداشته می شوند.

نتیجه گیری

بنابراین نشت مایع مغزی نخاعی از بینی و یا از گوش با استفاده از راه های درمانی مختلفی بهبود می یابد. در صورتی که روش های غیر جراحی موثر واقع نشوند در نهایت می توان با کمک گرفتن از جراحی به درمان بیماری پرداخت.
منبع : https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16854-cerebrospinal-fluid-csf-leak

مطالب مرتبط با این مقاله:

جراحی قاعده جمجمه

سوالات متداول جراحی تومور قاعده جمجمه

پاسخ

شش + 9 =

Call Now Button