علل اصلی توده در گردن
Contents
علل اصلی توده در گردن
افرادی که توده ای مشکوک در گردن خود احساس می کنند معمولاً نگران می شوند. گاهی اوقات توده و برآمدگی های مشکوک در طول معاینه افراد تشخیص داده می شوند. توده در گردن می تواند دردناک و یا بدون درد باشد. درد وابسته به این توده ها بستگی به علت به وجود آمدن توده دارد. توده های بدون درد در گردن شاید سال ها وجود داشته باشند و افراد متوجه آن ها نشوند.
اغلب توده های در گردن همان غدد لنفاوی متورم هستند. در پاره ای از موارد این توده یک کیست مادرزادی است، یا غدد بزاقی یا غده تیروئید بزرگ شده است.
غدد لنفاوی متورم
یکی از شایع ترین علل غدد لنفاوی متورم در بین افراد جوان شامل موارد زیر است:
– عکس العمل به عفونت هایی که در ناحیه سر و گردن رخ می دهد ( مانند عفونت در گردن و سرماخوردگی )
– عفونت باکتریایی غدد لنفاوی
– عفونت های سیستمیک که تمام بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.
یکی از غدد لنفاوی یا تعداد بیشتری از غدد لنفاوی در اغلب موارد به عفونت های سیستم تنفسی، عفونت گلو یا عفونت های دندانی واکنش نشان می دهند. این غدد لنفاوی نرم هستند و به تماس حساس نیستند و معمولاً بعد از مدت کوتاهی که عفونت رفع گردد به سایز قبلی خود بر می گردند.
گاهی اوقات باکتری مستقیماً غدد لنفاوی را آلوده می کند و باعث عفونت در این غدد می شود. برخی از غدد لفناوی عفونی شده نسبت به لمس حساس می شوند.
برخی از عفونت های سیستمیک معمولاً باعث بزرگ شدن یک یا چند غده لنفاوی می شوند. برخی از این غدد لنفاوی در گردن هستند. از شایع ترین عفونت ها می توان به ویروس HIV ، بیماری سل و مونو نوکلئوز اشاره کرد. علت دیگری که برای تورم غدد لنفاوی وجود دارد ولی شیوع کمتر و جدیت و خطر بیشتری دارد سرطان است.
توده سرطانی در گردن
توده های سرطانی در گردن به توده های بدخیم گفته می شود که در افراد مسن بیشتر دیده می شود. ولی این توده ها در افراد جوان شایع تر است. یک توده می تواند نشانه سرطان در بافت های مجاور مانند دهان یا گلو باشد. در برخی موارد هم غده لنفاوی سرطانی می شود که در این صورت متاستاز صورت می گیرد و سلول های سرطانی به اندام های دیگر بدن می رسد. زمانی که سرطان پیشرفت می کند سیستم های لنفاوی هم درگیر می شوند. توده های سرطانی درد ناک نیستند یا به لمس شدن حساس نیستند و معمولاً به سختی سنگ هستند.
دلایل دیگر توده در گردن
کیست ها تو خالی هستند و با مایع پر شده اند و معمولاً خطری ندارند. مگر اینکه این کیست ها عفونت کنند. برخی از کیست ها در گردن هستند که به دلیل ناهنجاری های رشد در زمان رشد جنین از زمان تولد این کیست ها وجود دارند. گاهی اوقات کیست ها در سطح پوست ناحیه گردن رشد می کنند که به آن ها کیست های اپیدرموئید گفته می شود.
غدد بزاقی که در زیر فک قرار دارند می توانند بزرگ شوند. در صورتی که این غدد با یک سنگ مسدود شوند می توانند عفونی شوند و یا منجر به رشد سلول های سرطانی شوند.
غده تیروئید که در وسط گردن وجود دارد دقیقاً در بالای جناغ سینه قرار دارد و می تواند بزرگ شود. متداول ترین نوع بزرگ شدن تیروئید در بیماری گواتر است. این بیماری خوش خیم است. سرطان ها و التهابات تیروئید ( تیروئیدیتیس ) شیوع کمتری دارد.
نشانه های خطرناک توده گردن
در افرادی که توده ای در گردن دارند، برخی علائم و خصوصیت ها می تواند باعث ایجاد نگرانی شود. این موارد شامل :
– توده بسیار سفتی در گردن
– زخم های دهانی و یا رشد زائده هایی در دهان
– اختلال در بلعیدن و یا گرفتگی صدا
– توده ای جدید یا تشکیل توده در افراد مسن تر
به طور کلی توده ها بدون درد هستند و بیشتر ایجاد نگرانی می کنند تا اینکه ایجاد درد کنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که هر گونه توده ای در گردن مشاهده شود که بیشتر از چند روز مشاهده شود نیاز است که به پزشک مراجعه گردد. مراجعه به پزشک در افرادی که نشانه های خطر مشاهده می کنند باید سریع تر انجام گیرد. افرادی که علائم دیگری مانند تب دارند لازم است که سریع تر به پزشک مراجعه داشته باشند.
دکتر چه اقدامی انجام می دهد؟
متخصص و جراح سر و گردن از بیمار سوالات لازم را می پرسد و پرونده پزشکی فرد را بررسی می کند. معاینه فیزیکی فرد در تشخیص اهمیت بالایی دارد. اینکه در معاینه بیمار چه مواردی تشخیص داده می شوند می توان تست های لازم را انجام داد.
در طول بررسی پرونده پزشکی بیمار، پزشک در مورد موارد زیر سوالات لازم را می پرسد:
– علائم سرماخوردگی یا گلو درد یا عفونت دندانی
– علائم سرطان در گردن ( سختی در صحبت کردن یا بلعیدن ) ، علائم سرطان یا مصرف سیگار و دخانیات و مصرف الکل
– علائم بیماری ایدز یا بیماری سل
در طول معاینه فیزیکی گوش ها، بینی و گلو بررسی می شوند. لوزه ها و قاعده زبان و تیروئید و غدد بزاقی مورد بررسی دقیق قرار می گیرند. پزشک به دنبال نشانه عفونت یا توده های غیر طبیعی می گردد. پایین گلو را با یک آینه مخصوص مشاهده می کند یا در برخی موارد از وسیله ای منعطف و لوله ای شکل ( لارینگوسکوپی ) برای دیدن ته حنجره استفاده می کند. همچنین توده در گردن کاملاً لمس می شود تا نرم بودن یا سفت بودن و یا لاستیکی بودن و یا سفت بودن و حساس به لمس بودن و یا نبودن بررسی گردد.
منبع : https://www.msdmanuals.com/home/ear,-nose,-and-throat-disorders/symptoms-of-nose-and-throat-disorders/neck-lump