29 اکتبر

تومور هیپوفیز

تومور هیپوفیز

تومور هیپوفیز در حقیقت به توده غیر طبیعی گفته می شود که در غده هیپوفیز رشد می کند. برخی از تومورهای هیپوفیز موجب تولید هورمون های بیش از حد از غده هیپوفیز می شوند که برخی از عملکرد های حیاتی بدن را تنظیم می کنند. از سوی دیگر برخی تومورهای هیپوفیز موجب تولید کمتر هورمون می شوند.
اکثر تومورهای هیپوفیز خوش خیم هستند. این توده ها در اغلب مواقع در غده هیپوفیز و بافت های اطراف باقی می مانند و به سایر ارگان های بدن گسترش نمی یابند. گزینه های مختلفی برای درمان تومورهای هیپوفیز وجود دارد. از جمله این روش های درمانی می توان به برداشتن تومور، کنترل رشد تومورو کنترل سطح هورمون ها در بدن با دارودرمانی اشاره کرد.

تومور هیپوفیز

تومور هیپوفیز

علائم تومور هیپوفیز

نمی توان گفت تومورهای هیپوفیز در تمامی موارد علائم خاصی دارند. زمانی که تومور هیپوفیز هورمون هایی را تولید می کند، متناسب با هورمون تولیدی، می تواند علائم بسیاری را در فرد ایجاد کند. علائم و نشانه های تومورهای هیپوفیز که هیچ هورمونی ( هورمون عملکردی) تولید نمی کنند، در میزان رشد و فشاری که بر ساختار ناحیه می گذارند خلاصه می شود.
تومورهای هیپوفیز بزرگ ( حدوداً ۱ سانتی متر یا بزرگ تر) توده های بزرگی هستند و با نام ماکروآدنوم شناخته می شوند. تومورهای کوچکتر با نام میکروآدنوم شناخته می شوند. ماکروآدنوم ها به دلیل سایز بزرگی که دارند بر ساختار اطراف غده هیپوفیز و خود غده هیپوفیز فشار وارد می کنند.
از جمله علائم فشار وارده ناشی از تومور هیپوفیز می توان به سر درد و کاهش بینایی اشاره کرد. همچنین از جمله علائم ناشی از تاثیر هورمونی این تومور بر بدن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– ترشح بیش از حد هورمون از غده هیپوفیز و پیدایش برخی علائم
– کاهش تولید هورمون از غده هیپوفیز و در نتیجه پیدایش علائمی مانند استفراغ و حالت تهوع، ضعف، احساس سرما، قاعدگی های کمتر، عملکرد نامناسب جنسی، افزایش ادرار، کاهش وزن یا افزایش وزن ناخواسته و … .

تشخیص تومور هیپوفیز

به دلیل شباهت علائم تومور هیپوفیز به علائم دیگر بیماری ها، معمولاً تشخیص این تومور کمی مشکل بوده و به زمانی که علائم بیماری مشهود باشد، موکول می شود. برای تشخیص تومور هیپوفیز از آزمایشاتی که در زیر آمده است استفاده می گردد:

– آزمایش خون و ادرار – در این آزمایشات سطح هورمون های بدن سنجیده می شود و هرگونه مورد غیر عادی قابل تشخیص است.
– تصویربرداری از مغز – با آزمایشات تصویر برداری مانند سی تی اسکن و ام آی آر می توان محل دقیق تومور و سایز آن را تشخیص داد.
– سنجش بینایی – با انجام این آزمایش می توان تاثیر غده هیپوفیز بر بینایی فرد را سنجید.
همچنین پزشک در مواردی برای انجام آزمایشات بیشتر، بیمار را نزد یک متخصص غدد درون ریز می فرستد.

به دلیل شباهت علائم تومور هیپوفیز به علائم دیگر بیماری ها، معمولاً تشخیص این تومور کمی مشکل بوده و به زمانی که علائم بیماری مشهود باشد، موکول می شود. کلینیک جراحی سر و گردن MOH تشکیل شده از یک تیم متخصص و با تجربه ، با حضور دکتر صالح محبی ، دکتر شباهنگ محمدی و دکتر محمد محسنی که در زمینه ی جراحی تومور قاعده جمجمه ، تومورهای سر و گردن و سایر جراحی های مرتبط فعالیت دارند. جهت هر گونه هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۸۱۱۴۵۳۳ تماس حاصل فرمایید. همچنین برای ارتباط با کلینیک می توانید به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید.

درمان تومور هیپوفیز

همانطور که گفته شد اکثر تومورهای هیپوفیز نیازی به درمان ندارند. ولی بسته به سایز تومور، نوع تومور و میزان رشد تومور در مغز و عواملی مثل سلامت عمومی بیمار و سن فرد، می توان گزینه ی درمانی خاصی را انتخاب کرد. گزینه های درمانی مختلف شامل جراحی، پرتودرمانی و دارودرمانی می باشند.
منبع : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pituitary-tumors/diagnosis-treatment/drc-20350553

مطالب مرتبط با این مقاله:

تومور قاعده جمجمه

تومور پاروتید

تومور سینوس

تومور عصبی شنوایی

پاسخ

4 × دو =

Call Now Button