23 آگوست

تومور قاعده جمجمه

تومور قاعده جمجمه

تومور قاعده جمجمه به ضایعاتی گفته می شود که در قاعده جمجمه و یا در اطراف آن تشکیل می شوند. جراحی تومور قاعده جمجمه به دلیل محل قرارگیری آن، بسیار دشوار می باشد. با یک رویکرد تیمی چند جانبه و تکنیک های جراحی ابداعی، امکان جراحی تومور قاعده جمجمه ( عمقی و یا بزرگ) وجود داشته و کیفیت زندگی بالاتری برای بیمار فراهم می شود.
جراحی تومور قاعده جمجمه متشکل از تکنیک های تخصصی نورولوژی مداخله ای، جراحی مغز و اعصاب، چشم پزشکی، جراحی پلاستیک و عصب شناسی صورت می گیرد. هدف اصلی جراحی تومور قاعده جمجمه دسترسی به ضایعات دور از دسترس به دلیل قرار گیری آناتومیک آنها و حذف گسترده این توده ها می باشد. این تکنیک ها نیاز به رترکشن مغز را کاهش داده یا از بین می برد. بنابراین آسیب به مغز، اعصاب جمجمه و رگ های خونی به حداقل می رسد.

تومور قاعده جمجمه

تومور قاعده جمجمه

انواع تومورهای قاعده جمجمه

تکنیک های جراحی قاعده جمجمه معمولاً برای درمان انواع تومورهای مغزی و ضایعات در سینوس های جانبی و اطراف آنها و در حصار قدامی، مداری، زیر شقیقه ای، کلیوس یا پشت بینی، غشای سینوس، استخوان گیجگاهی، پشت جمجمه و سوراخ جمجمه ( که مجرای نخاع است) به کار می روند.

علائم تومور قاعده جمجمه

ممکن است توموهای قاعده جمجمه تا زمانی که به اندازه ی کافی بزرگ نشده اند هیچ علائمی نداشته باشند. در صورت بروز علائم، این نشانه ها در افراد مختلف متفاوت است. و با توجه به محل قرارگیری این تومورها و سرعت رشد آنها علائم متفاوت است. این علائم می توانند به شرح زیر باشند:
– درد و بی حسی در صورت
– احساس ضعف در صورت
– سر درد
– مشکلات سینوسی مکرر
– انسداد بینی
– کاهش حس بویایی
– کاهش بینایی
– دوبینی
– کاهش شنوایی
– زنگ زدن گوش
– سرگیجه یا از دست دادن تعادل
– تنگی نفس
– خستگی و از دست دادن صدا
– دشواری در تنفس و خفگی مکرر

تومور قاعده جمجمه به ضایعاتی گفته می شود که در قاعده جمجمه و یا در اطراف آن تشکیل می شوند. جراحی تومور قاعده جمجمه به دلیل محل قرارگیری آن، بسیار دشوار می باشد. کلینیک جراحی سر و گردن MOH تشکیل شده از یک تیم قوی با حضور دکتر صالح محبی ، دکتر شباهنگ محمدی و دکتر محمد محسنی که در زمینه ی جراحی فک و جراحی گوش و سایر جراحی های مرتبط فعالیت دارند. جهت هر گونه هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۸۱۱۴۵۳۳ تماس حاصل فرمایید. همچنین برای ارتباط با کلینیک می توانید به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید.

درمان تومور قاعده جمجمه

پزشک با معاینه ی بیمار و پاتولوژی قاعده جمجمه، مناسب بودن جراحی را تشخیص داده و گزینه های خاص جراحی بررسی می شود. تمامی پیشنهادات با بیمار یا اعضای خانواده بیمار در میان گذاشته می شود.
آزمایشات کامل قبل از جراحی برای موفقیت نتیجه ی عمل، بسیار حیاتی می باشد. تیم جراحی قاعده جمجمه از آزمایشات سی تی اسکن، ام آر آی، ام آر ای و آنژیولوژی استاندارد بهره می گیرند.
متخصصان در زمینه برنامه جراحی قاعده جمجمه از تکنیک ها و تجهیزات پیش رفته و هنرمندانه ای مانند مانیتورینگ پروسه جراحی، تکنیک های عصب شناختی، لیزر و غیره استفاده می کنند.

تومور قاعده جمجمه

انواع مختلفی از تومورها در قاعده جمجمه ایجاد و یا به قاعده جمجمه گسترده می شوند. تومورهای قاعده جمجمه بر اساس موقعیتی که در ناحیه سر دارند و یا بر اساس ساختار سلول های تشکیل دهنده تومور و خصوصیات آن ها می توانند در دسته بندی های مختلفی قرار گیرند.

قاعده جمجمه در ناحیه پشت چشم ها و بینی است و تا ناحیه پشت سر ادامه دارد. قاعده جمجمه تشکیل یک صفحه یا قاعده در ناحیه جمجمه می دهد. ستون فقرات و اعصاب چندگانه آن و رگ های خونی اصلی مغز، سر و گردن از ناحیه قاعده جمجمه عبور می کنند.

تمام انواع تومورهای قاعده جمجمه بدخیم و سرطانی نیستند. حتی انواع خوش خیم این تومورها می توانند علائمی ایجاد کنند و سلامتی بیمار را به خطر بیندازند.

انواع تومور قاعده جمجمه

متداول ترین تومورهای بدخیم قاعده جمجمه به شرح زیر است:

– آدنوکارسینوما
– کارسینومای کیستیک آدنوئید
– نوروبلاستوم بویایی
– کارسینومای نازوفارینگل
– لیمفوما
– اسکواموس سلول های کارسینوما

متداول ترین تومورهای خوش خیم قاعده جمجمه به شرح زیر است:

– آکوستیک نوروما
– کلستیتوما
– مننژیوما
– تومورهای هیپوفیز

علائم تومورهای قاعده جمجمه

امکان دارد که تومورهای قاعده جمجمه هیچ علائمی نداشته باشند تا زمانی که به قدر کافی بزرگ شوند. علائم این تومور در افراد متفاوت است و بستگی به موقعیت تومور و سرعت رشد آن دارد. علائم تومور قاعده جمجمه شامل موارد زیر است:

– بی حسی و درد ناحیه صورت
– ضعف و فلج ناحیه صورت
– سر درد
– مشکلات سینوسی مکرر
– انسداد بینی
– کاهش حس بویایی
– خونریزی از بینی
– دو بینی
– کاهش قدرت بینایی
– کاهش شنوایی
– زنگ زدن در گوش یا تینیتوس
– سرگیجه و عدم تعادل
– تنگی نفس
– تاثیر بر صدا
– اختلال در بلع و پریدن مکرر غذا در گلو
– وجود توده ای در گردن

در صورتی که تعدادی از این علائم را تجربه می کنید به این معنا نیست که تومور قاعده جمجمه دارید. ولی توصیه می شود که با پزشک مشورت شود. احتمال دارد که به دیگر بیماری ها مبتلا باشید.

تشخیص تومورهای قاعده جمجمه

بیمارانی که به تومورهای قاعده جمجمه مبتلا هستند نیاز دارند که بررسی کاملی از قاعده جمجمه صورت گیرد و برنامه درمانی تکمیلی برای این افراد با استفاده از بروز ترین تکنیک ها و تجهیزات انجام گیرد. به دلیل انواع متنوع این تومور لازم است که نوع تومور برای هر بیمار تشخیص داده شود و روند درمانی منحصر به فردی برای وی در نظر گرفته شود. آزمایشات زیر برای تشخیص تومور قاعده جمجمه به کار می روند:

آزمایشات تصویربرداری که شامل موارد زیر است:

– CT یا CAT اسکن
– ام آر آی
– پت اسکن
– آنژیوگرافی

بیوپسی یکی از روش های تشخیصی برای نوع تومور قاعده جمجمه ( خوش خیم یا بدخیم ) است.

– آسپیراسیون سوزنی ( FNA )
– اندوسکوپی بینی و سینوس ها
– استفاده از میکروسکوپ در گوش ها
– جراحی

آزمایش عملکردی برای اینکه تشخیص داده شود که قسمت های مشخصی از مغز، سر و گردن چگونه کار می کنند هم انجام می گیرد. این آزمایشات بر اساس علائم فرد انجام می گیرند و شامل موارد زیر هستند:

– آزمایشات شنوایی ( ادیوگرام و … )
– آزمایشات تعادلی
– آزمایشات بینایی
– آزمایشاتی برای بررسی عملکرد حنجره
– آزمایشاتی برای بررسی عملکرد بلعیدن
– بررسی حس بویایی
– آزمایشات هورمونی
– بررسی حافظه

درمان تومور قاعده جمجمه

درمان تومورهای قاعده جمجمه بستگی به نوع تومور دارد. در درمان این نوع تومور شاید نیاز باشد که جراحی انجام گیرد و تکنیک های جراحی پلاستیک، جراحی سر و گردن و درمان های دیگر مانند پرتودرمانی و … برای تکمیل روند درمانی انجام گیرند. گزینه های درمانی در دسترس شامل موارد زیر است:

– جراحی های کم تهاجمی
– پروتون درمانی
– تکنیک های پرتودرمانی نوین
– جراحی های پیشرفته بازسازی
– شیمی درمانی و تارگت تراپی و ایمونوتراپی

همچنان به دنبال روش های درمانی ایمن تر، جدیدتر و پیش رفته تر هستیم. به این معنا که می توان طیف گسترده ای از روش های درمانی را دنبال کرد.

جراحی تومور قاعده جمجمه

همانند تمام جراحی ها، اگر جراحی تومور قاعده جمجمه توسط جراح با تجربه انجام گیرد از موفق ترین جراحی ها است. جراحی تومور قاعده جمجممه به صورت باز و یا اندوسکوپیک انجام می گیرد و با توجه به شرایط بیمار و نوع تومور یکی از این جراحی ها انتخاب می گیرد.
منبع : https://www.mdanderson.org/cancer-types/skull-base-tumors.html

مطالب دیگر سایت:

جراحی فک

جراحی گوش

جراحی بینی و سینوس

2 thoughts on “تومور قاعده جمجمه

  1. علی - فوریه 29, 2020 در 3:39 ب.ظ

    بیهوشی یا بی حالی ناگهانی میتوانه از نشانه های تومور باشه؟

    پاسخ
    • mohclinic - مارس 1, 2020 در 4:37 ب.ظ

      احتمالا خیر

      پاسخ

پاسخ

سیزده − 9 =

Call Now Button