11 مارس

تومور فک

تومور فک

کیست ها و تومورهای فک توده های نادری هستند که در استخوان فک یا دیگر بافت های نرم دهان و صورت شروع به رشد می کنند. تومورهای فک در سایز و شدت رشد متفاوت هستند. این توده ها معمولاً غیر سرطانی و خوش خیم هستند ولی می توانند به استخوان ها و بافت های اطراف خود گسترش یابند و حتی دندان ها را جابجا کنند.

علائم تومور فک

تومور به رشد غیر طبیعی سلول ها گفته می شود که به صورت یک توده در می آید. ولی کیست به توده هایی گفته می شود که حاوی مایعات و مواد نیمه جامد است. از جمله تومورهای فک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

–    آملوبلاستوما – این توده های فک شایع تر هستند و رشد بسیار آهسته ای دارند و معمولاً خوش خیم و غیر سرطانی اند. این نوع از تومور معمولاً در فک بروز می کند و به استخوان ها و بافت های ناحیه فک حمله می کند.

–    گرانولوم یاخته عظیم – این نوع از تومور فک خوش خیم است و معمولاً در فک پایینی بروز می کند. برخی از این تومورها می توانند به سرعت رشد کنند و درد زیادی را موجب می شوند و موجب تخریب استخوان می شوند.

–    کیست دنتیگروس – این نوع کیست در بافت های اطراف دندان ها رشد می کند و دهان را تخریب می نماید. این کیست شایع ترین نوع کیست است که فک را تحت تاثیر قرار می دهد.

علاوه بر موارد مذکور انواع دیگر تومور و کیست های فک هم وجود دارند.

باز نشدن کامل فک ممکن است ناشی از یک تومور در فضاهای جونده (ماضغه) باشد. بیمار خانم جوانی با سابقه جراحی توده خوش‌خیم که مجددا بخاطر کم شدن حرکت فک متوجه عود شده است. در زیر عکس تومور که خارج شده است را مشاهده می کنید:

تومور فک

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر احتمال می دهید که علائم مشابهی را دارید و به نوعی از تومور یا کیست فک مبتلا هستید حتماً به پزشک مراجعه کنید. برای تشخیص و درمان بیماری مراحل مختلفی طی می شود که در ادامه به آن ها می پردازیم.

تشخیص تومور فک

برای جمع آوری اطلاعات لازم برای تشخیص تومور فک باید آزمایشات و تست های مختلفی صورت گیرد :

–    ایکس ری ، سی تی اسکن و ام آر آی
–    نمونه برداری و بیوپسی تومور و آنالیز آزمایشگاهی
پزشک نتایج این آزمایشات را در کنار هم قرار می دهد و بهترین گزینه درمانی را انتخاب می کند.

کلینیک جراحی سر و گردن MOH تشکیل شده از یک تیم متخصص و با تجربه ، با حضور دکتر صالح محبی ، دکتر شباهنگ محمدی و دکتر محمد محسنی که در زمینه ی جراحی تومور قاعده جمجمه ، تومورهای سر و گردن و سایر جراحی های مرتبط فعالیت دارند. جهت هر گونه هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۸۱۱۴۵۳۳ تماس حاصل فرمایید. همچنین برای ارتباط با کلینیک می توانید به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید.

درمان تومور فک

گزینه های درمانی برای درمان کیست ها و تومور های فک بسته به نوع توده و درجه پیشرفت توده و علائم بیمار متفاوت هستند. جراح سر و گردن به درمان این نوع از تومورها می پردازد و معمولاً از جراحی یا در برخی موارد از دارودرمانی و یا ترکیبی از دارودرمانی و جراحی استفاده می کنند.

در طول جراحی فک ، تومور یا کیست را خارج می کنند و در برخی موارد دندان های نزدیک نواحی آسیب دیده هم برداشته می شود. پس از خارج کردن تومور آن را به آزمایشگاه می فرستد تا بافت مورد نظر بررسی شود و در طول جراحی سریعاً اطلاعات لازم مبنی بر خوش خیم یا بدخیم بودن تومور به دست می آید. به این ترتیب اقدام مناسب برای تکمیل این مرحله درمانی صورت می گیرد. از دیگر مراحل درمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

–    بازسازی استخوان فک و دیگر ساختارها
–    دارودرمانی در برخی موارد خاص
–    گفتار درمانی و جایگزینی دندان های از دست رفته و …
منبع : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/jaw-tumors-cysts/diagnosis-treatment/drc-20446670

پاسخ

چهارده − ده =

Call Now Button