15 اکتبر

تومور عصبی شنوایی

تومور عصبی شنوایی

تومور عصبی شنوایی یا acoustic neuroma معمولاً خوش خیم بوده و سرعت رشد آهسته ای دارد. این نوع تومور در محل عصب اصلی که از گوش داخلی عبور کرده و به مغز می رسد، شروع به رشد می کند. این عصب به طور مستقیم بر قدرت شنوایی و تعادل فرد تاثیر می گذارد. همچنین فشار تومور عصبی شنوایی می تواند موجب کاهش شنوایی ، وزوز گوش و عدم ثبات شود.

معمولاً تومور عصبی شنوایی در سلول های شوان Schwann cells که عصب اصلی را پوشانده شروع به رشد می کند. ندرتاً دیده شده که این تومور با سرعت بالایی رشد کند و به مغز فشار وارد آورده و عملکرد های حیاتی بدن را تحت تاثیر قرار دهد. درمان این نوع تومور شامل معاینات منظم، پرتودرمانی و جراحی می باشد.

تومور عصبی شنوایی

تومور عصبی شنوایی

علائم تومور عصبی شنوایی

معمولاً علائم و نشانه های تومور عصبی شنوایی نا محسوس بوده و در طی سال های زیادی رشد می کند. زمانی که تومور بر قدرت شنوایی فرد و اعصاب تعادلی تاثیر می گذارند، این علائم خودشان را نشان می دهند. فشار حاصل از تومور به اعصاب مجاور که وظیفه ی کنترل ماهیچه های صورت را دارند، رگ های خونی مجاور و ساختار مغز می تواند مشکلات عدیده ای را موجب شود.
با رشد تومور، به احتمال بیشتری علائم و نشانه های شدیدی بروز می کند. علائم شایع تومورهای عصبی شنوایی به شرح زیر است:

– کاهش شنوایی، معمولاً تدریجی – گرچه در برخی موارد ناگهانی – که یگ گوش را درگیر می کند و یا کاهش شنوایی در یک گوش بیشتر است.
– وز وز گوش یا تینیتوس در یک گوش
– از دست دادن قدرت تعادل سر
– سرگیجه
– بی حسی صورت و ندرتاً ضعف و کاهش قدرت حرکتی ماهیچه ها
در موارد نادری دیده شده که تومور عصبی شنوایی به قدری رشد می کند که به مغز فشار وارد آورده و برای فرد خطر مرگ دارد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که متوجه علائمی چون کاهش شنوایی در یک گوش، وز وز گوش و از دست دادن تعادل شوید، باید به پزشک مراجعه کنید. تشخیص به موقع تومور عصبی شنوایی می تواند از بسیاری مشکلات حیاتی مانند از دست دادن کامل شنوایی یا تشکیل مایع در جمجمه و خطر مرگ پیشگیری کند.

علل تومور عصبی شنوایی

ظاهراً علت به وجود آمدن این تومور، عملکرد نادرست ژن کروموزوم ۲۲ در دی ان ای فرد می باشد. به طور طبیعی این ژن با تولید یک پروتئین خاص، سلول های شوان در دورعصب اصلی گوش را از سرطانی شدن محافظت می کند. دلیل اصلی عملکرد نادرست این ژن مشخص نشده است.

درمان تومور عصبی شنوایی

درمان تومور عصبی شنوایی بر اساس سایز و رشد تومور، سلامت عمومی فرد و شدت علائم، متفاوت می باشد. برای درمان تومور عصبی شنوایی یکی از سه روش درمانی : معاینات منظم، جراحی و پرتودرمانی انتخاب می شوند.

معاینات منظم تومور عصبی شنوایی

در صورتی که اندازه و سایز تومور کوچک باشد و علائم بیماری بسیار خفیف باشد، احتمالاً تصمیم پزشک برای روند درمانی شامل معاینات منظم می باشد. این مورد مخصوصاً در افراد مسن پیشنهاد می شود. آزمایشات منظم در فواصل زمانی معین معمولاً ۶ تا ۱۲ ماه یک بار، برای سنجش شنوایی انجام می گیرد.

این آزمایشات برای سنجش میزان رشد تومور و سرعت رشد آن انجام می گیرد. احتمل دارد که بعد از مدت زمانی مشخص نیاز به درمان های دیگر باشد. کلینیک جراحی سر و گردن MOH تشکیل شده از یک تیم متخصص و با تجربه ، با حضور دکتر صالح محبی ، دکتر شباهنگ محمدی و دکتر محمد محسنی که در زمینه ی جراحی تومور قاعده جمجمه ، تومورهای سر و گردن و سایر جراحی های مرتبط فعالیت دارند. جهت هر گونه هماهنگی می توانید با شماره ۰۹۱۲۸۱۱۴۵۳۳ تماس حاصل فرمایید. همچنین برای ارتباط با کلینیک می توانید به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید.

جراحی تومور عصبی شنوایی

احتمال دارد که برای درمان این نوع تومور نیاز به جراحی باشد. پزشک برای جراحی بسته به سایز تومور و وضعیت شنوایی فرد، از تکنیک های مختلفی برای برداشتن تومور استفاده می کند.
هدف جراحی برداشتن تومور، پیشگیری از آسیب به اعصاب صورت و فلج اعصاب صورت می باشد. این جراحی با بیهوشی عمومی انجام گرفته و تومور از گوش داخلی یا داخل جمجمه برداشته می شود. گاهی اوقات برداشتن کل تومور امکان پذیر نمی باشد. برای مثال در صورتی که تومور به بخش های حیاتی مغز و اعصاب صورتی چسبیده باشد، این مورد امکان پذیر نیست.
گاهی اوقات در صورتی که هنگام برداشتن تمامی تومور به اعصاب صورت و شنوایی فرد آسیب برسد، علائم بیماری وخیم تر می شود. پیچیدگی های این جراحی شامل موارد زیر است:

– ترشح مایع مغزی نخاعی از طریق زخم
– کاهش شنوایی
– تضعیف ماهیچه های صورت
– بی حسی صورت
– زنگ زدن گوش
– مشکلات تعادلی
– سر درد همیشگی
– عفونت مایع مغزی نخاعی ( مننژیت)
– سکته یا خونریزی مغز

تومور عصبی شنوایی

تومور عصبی شنوایی

پرتودرمانی تومور عصبی شنوایی

امکان دارد که نوعی روش درمانی با پرتودرمانی با نام استریوتاکتیک رادیوجراحی برای درمان این نوع تومور انجام شود. این نوع درمان به خصوص در مراحل اولیه تومور زمانی که سایز تومور کوچک است یا در مواردی که بیمار مسن می باشد و یا تحمل جراحی را ندارد، استفاده می شود.
در این روش جراحی از اشعه گاما به صورت بسیار ظریف استفاده می شود تا بدون آسیب به بافت های مجاور و ایجاد برش، تومور را از بین ببرند. با استفاده از تصاویر اسکن از محل دقیق تومور اطمینان حاصل شده و پس از آن اشعه های گاما به طور دقیق به محل مورد نظر تابیده می شوند. در طول این روش از وسیله ای برای ثابت نگاه داشتن سر در طول جراحی استفاده می شود.
هدف این نوع جراحی جلوگیری از رشد تومور، محافظت از اعصاب صورت و در صورت امکان حفظ قدرت شنوایی می باشد. تاثیر این نوع روش درمانی شاید ماه ها یا سال ها به طول انجامد ولی با آزمایشات تصویری می تواند روند بهبود را بررسی کرد.
عوارض احتمالی این نوع روش درمانی شامل کاهش شنوایی، وز وز گوش، تضعیف ماهیچه های صورت ، بی حسی صورت و رشد تومور ( ناموفق بودن پروسه درمانی) اشاره کرد.

تشخیص تومور عصبی شنوایی

تشخیص این نوع تومور در اغلب مواقع و در مراحل اولیه بیماری دشوار می باشد. کاهش شنوایی که یکی از علائم تومور شنوایی است، می تواند به علل دیگری مانند مشکلات گوش میانی یا داخلی باشد. بنابراین نمی توان با استناد به این علت، تومور عصبی شنوایی را تشخیص داد. برای تشخیص قطعی این تومور نیاز است تا آزمایشاتی مانند سنجش شنوایی و آزمایشات تصویری مانند سی تی اسکن و ام آر آی صورت گیرد.
منبع : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acoustic-neuroma/diagnosis-treatment/drc-20356132

مطالب مرتبط با این مقاله:

تومور گوش خارجی

تومور پاروتید

درمان عفونت گوش

جراحی گوش

پاسخ

نه + دوازده =

Call Now Button