توده چربی در پشت گردن یا لیپوما
Contents
توده چربی در پشت گردن یا لیپوما
لیپوما توده ای چربی است که رشد آهسته ای دارد و در اغلب موارد بین پوست و عضلات زیرین تشکیل می شود. لیپوما که حالتی خمیری دارد و معمولاً حساس نیست و با فشار اندک انگشتان به راحتی تکان می خورد. لیپوماها معمولاً در سنین میانی تشخیص داده می شوند. برخی افراد بیش از یک لیپوما دارند.
لیپوماها بدخیم نیستند و معمولاً خطری ندارند. درمان معمولاً ضروری نیست ولی در صورتی که این ضایعه فرد را اذیت کند، دردناک باشد و یا رشد داشته باشد احتمالاً با جراحی برداشته می شود.
علائم لیپوما
لیپوماها در هر جایی از بدن می توانند تشکیل شوند و معمولاً خصوصیات زیر را دارند:
– دقیقاً در زیر پوست قرار دارند – در نواحی گردن، شانه ها، کمر، شکم، بازوها و ران ها دیده می شوند.
– هنگام تماس نرم و خمیری شکل هستند. به راحتی با فشار اندک انگشت ها تکان می خورند.
– معمولاً کوچک هستند – لیپوماها معمولاً کم تر از ۵ سانتی متر هستند ولی می توانند رشد بیشتری داشته باشند.
– گاهی اوقات دردناک هستند – در صورتی که لیپوماها رشد کنند و یا به عصب های اطراف فشاری وارد کنند و یا حاوی رگ های خونی زیادی باشند، دردناک می شوند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
لیپوماها در موارد نادری خطرناک می شوند و نیاز به درمان دارند. ولی در صورتی که متوجه توده یا تورمی در ناحیه گردن شدید می توانید به جراح سر و گردن مراجعه کنید. در نواحی دیگر بدن هم می توانید به متخصص مربوطه مراجعه کنید تا بررسی های لازم انجام گیرد.
علت ایجاد لیپوما
علت ایجاد لیپوما ها کاملاً قابل درک نیست. این توده های چربی در افراد بسیاری دیده می شود و معمولاً فاکتور ژنتیک در بروز این توده ها تاثیر می گذارد.
ریسک فاکتورها یا عوامل بروز لیپوما
علل زیادی باعث بروز لیپوما می شود ولی در زیر به دو عامل اصلی اشاره می کنیم:
– سنین بین ۴۰ تا ۶۰ سال – گرچه لیپوماها در هر سنی می توانند بروز کنند و در هر سنی شایع هستند.
– ژنتیک – لیپوماها معمولاً ژنتیکی هستند و در اعضای خانواده دیده می شوند.
تشخیص لیپوما
برای تشخیص لیپوما لازم است که آزمایشاتی توسط پزشک انجام گیرد:
– معاینه فیزیکی
– گرفتن نمونه ای از بافت برای انجام آزمایشات آزمایشگاهی یا بیوپسی
– در صورتی که لیپوما بزرگ باشد، مورد مشکوکی دیده شود یا عمیق تر از بافت های چربی باشد معمولاً آزمایش ایکس ری یا دیگر آزمایشات تصویربرداری مانند ام آر ای یا سی تی اسکن انجام می گیرند.
لیپوسارکوما
در موارد بسیار نادری لیپوما اشتباهاً تشخیص داده می شود و در اصل توده سرطانی است. لیپوسارکوما ( توده های سرطانی بافت چربی ) به سرعت رشد می کنند و معمولاً در زیر پوست جابه جا نمی شوند و دردناک هستند. بیوپسی و نمونه گیری یا ام آر آی یا سی تی اسکن می توانند در صورت شک کردن به لیپوسارکوما انجام گیرند.
درمان لیپوما
هیچ درمانی برای لیپوما لازم نیست. با این حال در صورتی که این ضایعه برای فرد دردناک باشد یا رشد داشته باشد معمولاً پزشک پیشنهاد می دهد که توده برداشته شود. گزینه های درمانی به شرح زیر هستند:
– جراحی برداشتن توده لیپوما – اکثر لیپوما ها را می توان با جراحی خارج نمود. تشکیل مجدد لیپوما معمولاً نادر است. عوارض جانبی احتمالی شامل ایجاد اسکار و کبودی است. با استفاده از تکنیک های خاصی می توان برش کمتر و اسکار کمتری ایجاد نمود.
– لیپوساکشن – این روش درمانی نیاز به سوزن و سرنگ مخصوصی دارد که برای برداشتن بافت های چربی به کار می رود.
منبع : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lipoma/diagnosis-treatment/drc-20374474